Opravdu má titanové nádobí tak skvělé vlastnosti?

Uvedení titanového nádobí na trh znamenalo doslova revoluci ve vaření. Titan byl objeven před několika desítkami let, přičemž z počátku byl využíván především v kosmickém průmyslu. Masovému využití titanu v běžných tržních odvětvích bránila především jeho vysoká cena a neznalost všech jeho výtečných vlastností. To se ovšem před asi 20 lety změnilo, a díky tomu je možné se s výrobky z titanu setkat téměř na každém kroku. Hlavními vlastnostmi, kvůli kterým si titan získal dobrou pověst, je jeho nízká váha, vysoká tepelná odolnost, nízký povrchový odpor a neutralita k vnějšímu prostředí.

Titanové nádobí plně profituje ze všech výše uvedených výhod titanu. Oproti klasickým výrobkům je tak titanové nádobí lehčí, odolnější a především snižuje riziko připalování pokrmů, které se v něm připravují. Díky tomu je například titanová pánev ideální volbou pro přípravu nízkotučných pokrmů, neboť na ní lze připravovat zeleninu, omelety, placky a mnoho dalších jídel bez použití tuku.

Při použití běžné pánve by za těchto podmínek došlo téměř jistě ke vzniku připálenin, které by znehodnotily všechny použité suroviny a navíc by byly těžko odstranitelné z kovového povrchu. Na rozdíl od teflonových pánví je titanová pánev navíc odolná vůči kontaktu s jinými kovy, což zvyšuje její využitelnost řádově o několik let. Navíc se nemusíte obávat úniku stopových množství nebezpečného teflonu do připravovaných pokrmů.

To samé platí i pro ostatní titanové nádobí. Titanový hrnec je charakteristický zesílenými stěnami, které zrychlují tepelnou akumulaci. Udává se, že během několika pouhých minut na rozpáleném vařiči dokáže titanový hrnec dosáhnout teploty přes 300 °C. Podstatné ovšem je, že získanou teplotu si dokáže uchovat po dlouhou dobu. Díky tomu je proto možné vařič brzy vypnout a ve vaření pokračovat bez zbytečných energetických ztrát, jen díky žáru hrnce.

Titanové nádobí s sebou přináší mnoho významných výhod. Vyzkoušejte proto i Vy, jak lehká je příprava pokrmů na titanové pánvi nebo v titanovém hrnci. Výsledky vás dozajista překvapí.

Sdílet článek



Comments are closed.