by
admin
12.07.2011
Služby
Náročnost 2
Počet osob 4
Vepřová kýta po selsku patří mezi recepty, které se dochovaly z dob našich babiček. Maso v té době patřilo především na sváteční stůl, a proto se na jeho přípravu opravdu dbalo a lidé si jej uměli náležitě vychutnat. Chcete-li okusit staročeský recept, který je opravdu jednoduchý a nenáročný na přípravu a suroviny, uvařte si vepřovou kýtu po selsku!
Suroviny
½ kg vepřové kýty |
100 g sádla |
4 střední stroužky česneku |
7 dcl čisté vody |
Sůl (tři špetky) |
20 g hladké mouky |
1 větší červená cibule |
Kmín |
Příprava tohoto receptu nemůže být snadnější. Nezabere ani příliš času. Pouze pečení není dobré uspěchat.
Péči věnujte především masu
- První, co je třeba provést, je příprava masa. Vepřovou kýtu nejdříve omyjte vodou, důkladně osušte a nakrájejte na menší kousky. Nejlépe tak, aby vám vyšly dva kousky na jednu porci. Maso vložte do malého kastrolu.
- Prolisujte všechen česnek a maso s ním důkladně potřete a promíchejte. Následně vše posolte a nechte chvilku v klidu odležet.
- Mezitím si připravte cibuli, kterou nakrájejte na středně silná kolečka. Cibulí vyložte dno připraveného pekáčku. Na sporáku si rozpusťte sádlo a přilijte jej k cibuli do pekáčku. Dolijte také trochu vody.
- Nyní vyjměte osolené maso s česnekem z kastrolu a přendejte do pekáčku. Maso rozložte po pekáčku a dle chuti zlehka okmínujte.Při pečení nezapomeňte otáčet a podlévat
- Vše vložte do vyhřáté trouby a pečte z jedné strany asi při 140°C tak dlouho, dokud česnek nezčervená. Poté maso otočte, podle potřeby podlijte vodou a opět nechte péct z druhé strany do červena. Při pečení dbejte na to, aby se cibule pod masem nepřipálila. Zároveň maso průběžně přelívejte šťávou z pekáčku. Maso musí být na konci pečení měkké a dozlatova upečené.
- Upečenou kýtu vyjmeme z pekáčku a přendáme do kastrolku. Pekáč s výpekem přesuneme na sporák s mírným plamenem. Výpek zaprášíme hladkou moukou, přiměřeně dolijeme vodou, důkladně rozmícháme a vaříme, dokud nám nevznikne jemná šťáva. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme solí. Nakonec vše přecedíme a zbavíme se velkých kusů.
- Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborovým knedlíkem a se zelím (červené, bílé).
TIP: Vhodnou přílohou může také být dušený špenát nebo kedlubna.
Sdílet článek