Knedlik.cz – Vepřové po selsku

Náročnost 2
Počet osob 4



Vepřová kýta po selsku patří mezi recepty, které se dochovaly z dob našich babiček. Maso v té době patřilo především na sváteční stůl, a proto se na jeho přípravu opravdu dbalo a lidé si jej uměli náležitě vychutnat. Chcete-li okusit staročeský recept, který je opravdu jednoduchý a nenáročný na přípravu a suroviny, uvařte si vepřovou kýtu po selsku!





Suroviny

½ kg vepřové kýty 100 g sádla
4 střední stroužky česneku 7 dcl čisté vody
Sůl (tři špetky) 20 g hladké mouky
1 větší červená cibule Kmín

Příprava tohoto receptu nemůže být snadnější. Nezabere ani příliš času. Pouze pečení není dobré uspěchat.

Péči věnujte především masu

  1. První, co je třeba provést, je příprava masa. Vepřovou kýtu nejdříve omyjte vodou, důkladně osušte a nakrájejte na menší kousky. Nejlépe tak, aby vám vyšly dva kousky na jednu porci. Maso vložte do malého kastrolu.
  2. Prolisujte všechen česnek a maso s ním důkladně potřete a promíchejte. Následně vše posolte a nechte chvilku v klidu odležet.
  3. Mezitím si připravte cibuli, kterou nakrájejte na středně silná kolečka. Cibulí vyložte dno připraveného pekáčku. Na sporáku si rozpusťte sádlo a přilijte jej k cibuli do pekáčku. Dolijte také trochu vody.
  4. Nyní vyjměte osolené maso s česnekem z kastrolu a přendejte do pekáčku. Maso rozložte po pekáčku a dle chuti zlehka okmínujte.Při pečení nezapomeňte otáčet a podlévat
  5. Vše vložte do vyhřáté trouby a pečte z jedné strany asi při 140°C tak dlouho, dokud česnek nezčervená. Poté maso otočte, podle potřeby podlijte vodou a opět nechte péct z druhé strany do červena. Při pečení dbejte na to, aby se cibule pod masem nepřipálila. Zároveň maso průběžně přelívejte šťávou z pekáčku. Maso musí být na konci pečení měkké a dozlatova upečené.
  6. Upečenou kýtu vyjmeme z pekáčku a přendáme do kastrolku. Pekáč s výpekem přesuneme na sporák s mírným plamenem. Výpek zaprášíme hladkou moukou, přiměřeně dolijeme vodou, důkladně rozmícháme a vaříme, dokud nám nevznikne jemná šťáva. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme solí. Nakonec vše přecedíme a zbavíme se velkých kusů.
  7. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborovým knedlíkem a se zelím (červené, bílé).

TIP: Vhodnou přílohou může také být dušený špenát nebo kedlubna.

Sdílet článek



Comments are closed.