Zázvor a jeho účinky, zázvorový čaj

Zázvor. Mnoho lidí by to do něj ani neřeklo, ale tato rostlinka, která vůbec není náročná na pěstování má mnoho blahodárných účinků. Konzumovat se může velice rozmanitými způsoby, z nichž nejznámější je asi zázvorový čaj. Mezi ty méně známé, ale rozhodně ne méně zdravé patří sýrovo-zázvorová omáčka, kuřecí prsa se zázvorem a mnoho dalších. Také můžeme potkat nakládaný zázvor či kandovaný zázvor. Ať už ale konzumujeme zázvor v jakékoli podobě, vždy pozitivně působí na tělo. Mezi jeho schopnosti patří prevence proti rakovině, ale i proti obyčejnému nachlazení. Pak se také zázvor užívá v těhotenství. To je velice diskutované téma, na které proběhlo mnoho debat a studií. Konečný závěr není a asi dlouho nebude, ale z poznatků, které známe lze jasně vyvodit, že malé množství nemůže uškodit, ba naopak může být prospěšné. Pěstování zázvoru je snadné a spočívá v podstatě jen v každodenním zalévání oddenku, který zasadíme pupeny směrem vzhůru a celý zasypeme půdou, která musí být schopna zadržet vodu a neobsahuje kameny, které zázvoru velice škodí. Takto zasazený a ošetřený zázvor bychom měli nechat na sluníčku pouze po dobu, kdy není vidět. Jakmile vyroste natolik, že ho lze vidět pouhým okem je důležité ho přemístit do stínu, neboť zázvor ne moc dobře snáší delší pobyt na slunném místě. Zázvor má výraznou chuť a afrodiziakální účiny, což dovoluje s ním dělat různé pokusy. V České republice zázvor seženeme velice snadno. Dnes ho mají snad již v každém větším obchodě. Horší už je to pak s nakládaným zázvorem, který v obchodech bývá na regálech s exotickým kořením. I přes to se ale sehnat nechá dobře i v našich zeměpisných šířkách, které moc neumožňují jeho pěstování venku. Proto se pěstuje v květináčích nebo ve sklenících. Ať už je ale vypěstován kdekoli, jeho účinky jsou dobře působící na tělo.

Sdílet článek



Comments are closed.